Een cyberaanval op 3 ziekenhuizen in Duitsland, een ransomware aanval op het Franse Ministerie, een D-DOS Aanval tijdens de Filipijnse verkiezingen en een ransomware Aanval op een ziekenhuis in Brazilie. (Source) 

Bovenstaande situaties zijn voorbeelden van ict-gerelateerde aanvallen die reeds in 2024 hebben plaatsgevonden terwijl het nieuwe jaar nog maar net begonnen is.

 

Gelukkig betekent iedere cyberattack dat er ergens weer hard wordt gewerkt aan een tegenoffensief.  Dit kan in de vorm van specialistische hulp zijn zoals bijv.: ethical hackers, vulnerability specialisten of specifiek samengestelde soft- en hardware. Eveneens kan dit in de vorm van grootschaliger gemaakte soft- of hardware zijn, gebruikt om organisaties en consumenten preventief te beschermen. De afgelopen jaren heeft ons namelijk duidelijk gemaakt dat organisatievorm, -omvang en zelfs de locatie geen garantie bieden voor het veiligstellen van een ict-omgeving bij een cyber aanval.

De wereld kent natuurlijk een groot aantal ict-vendoren,  ook op het gebied van security. Maar een daarvan heeft recentelijk een oplossing ontwikkeld waar je, op het moment van een cyber aanval wel erg mee bent geholpen.

Ik heb het over de Auditor tool van Netwrix . Een van de vele Solutions van het gelijknamige bedrijf dat in 2006 opgericht werd in Texas, Amerika.  Netwrix heeft al een aantal solide oplossingen op de markt gebracht die zich bezighouden met Compliance, Identity Management, Password Security en Privilege Access Management (PAM).  De Solutions ondersteunen voornamelijk op het gebied van informatiebeveiliging en -beheer of bieden hulp om dreigingen aan informatiebeveiligings- en governance professionals te identificeren en zo het risico op een inbreuk te verminderen. Netwrix biedt ook oplossingen om de impact van aanvallen sneller en met minder moeite op te sporen, erop te reageren en ervan te herstellen.

Meer dan 13.500 organisaties over de hele wereld vertrouwen op Netwrix-oplossingen om hun beveiliging en compliance te versterken voor alle drie de primaire aanvalsvectoren: data, identity en infrastructuur-gevoelige gegevens.

NetWrix Auditor is een softwareplatform voor IT-technologie voor zichtbaarheid en compliancy dat is ontworpen om uw gegevens te beschermen, ongeacht de locatie. Het observeert IT-infrastructuren (complex, in Cloud of anderszins) die monitoren en rapporteren over wie WAT, WANNEER en WAAR doet. (Zie afbeelding). De vastgelegde beveiligingsanalyses bieden de mogelijkheid om deze infrastructuur(en) te onderzoeken en controle te krijgen over aanpassingen, configuraties en de gebruiksrechtelijke kenmerken.

Bovendien maken deze analyses het mogelijk om afwijkingen in het gebruikersgedrag op te sporen en bedreigingspatronen te inspecteren en te karakteriseren: vaak voordat er datalekken plaatsvinden.
Deze beveiligingen zijn beschikbaar wanneer uw IT-infrastructuur volledig in eigen beheer is maar functioneren ook binnen een Cloud of een hybride van beide; met lage systeemoverhead.