Operational Security: grip op IT-operations en cybersecurity

Een groot aantal overheidsinstanties en onder meer het bekende Center of Internet Security geven aan dat voor cybersecurity de volgende eerste stappen essentieel zijn:

  • Inventarisatie van hard- en software
  • Patchen van het OS
  • Patchen van third party software
  • Applicatie whitelisting
  • Privilege management

Je moet eerst weten wat je moet beveiligen. Want je bent natuurlijk zo sterk en ‘secure’ als de zwakste schakel in je netwerk. Vervolgens is het zaak om het overzicht van dat wat beveiligd moet worden up-to-date te houden. Meer dan 80% van alle bekende vulnerabilities kan worden voorkomen door een goed en effectief Patch Management proces. En niet alleen van het OS. Want ongeveer 75% van de bekende vulnerabilities komt
voor in de software van grote en door velen vertrouwde bedrijven waaronder Google, Adobe en Apple.

Goede preventieve buffers/oplossingen voor zogenaamde ‘zero-day threaths’, een ‘vulnerability’ waar nog geen patch voor is, zijn Whitelisting en Privilege Management. Met Whitelisting zorg je voor extra veiligheid in je
IT-omgeving. Want eindgebruikers kunnen hierdoor onbekende programma’s niet starten waardoor voorkomen wordt dat ze onbedoeld malware binnenhalen. Privilege Management zorgt eveneens voor een nog veiliger omgeving. Je neemt hierbij de rechten van een administrator weg bij de eindgebruiker. Dat zorgt voor een significante afname van het risico’s terwijl de eindgebruiker onverminderd blijft beschikken over zijn/haar functionaliteiten.

Deze functionaliteiten zijn zowel geïntegreerd als los van elkaar beschikbaar. Bovendien kunnen de specialisten van Axle-IT er voor zorgdragen dat deze beveiligingsproducten snel, efficiënt en zonder veel beheerlast perfect functioneren binnen jouw IT-omgeving. Een veilige gedachte, toch?

Dit doen wij met behulp van softwareproducten/oplossingen van de volgende partners: